Creșterea rezilienței sistemelor energetice prin securitate cibernetică, formare continuă, certificare și standardizare
Titlu proiect: rEsilient and seLf-healed EleCTRical pOwer Nanogrid (ELECTRON)
Apel: H2020-SU-DS-2020 / SU-DS04-2018-2020 Cybersecurity in the Electrical Power and Energy System (EPES): an armour against cyber and privacy attacks and data breaches
În era economiilor digitale hiperconectate, tehnologiile inteligente joacă un rol vital în funcționarea sistemelor de energie electrică și energie (EPES), transformându-le într-un model nou, descentralizat, cu multiple beneficii, precum generarea distribuită, controlul pervaziv, monitorizarea de la distanță și auto-vindecarea. Cu toate acestea, creșterea numărului de incidente de securitate cibernetică din EPES impune nevoia de protecție împotriva unei varietăți de amenințări, variind de la atacuri cibernetice, amenințări persistente avansate (APT-uri) dinamice și în evoluție și încălcări ale confidențialității la perturbarea alimentării cu energie electrică și erori umane grave cauzate de lipsa pregătirii relevante. Diversele amenințări pe care vizează sistemele EPES moderne necesită soluții noi și holistice care utilizează tehnologii de ultimă oră pentru a detecta și a atenua amenințările, în timp ce evaluarea continuă a mediului dinamic EPES, asigurând conformitatea cu cele mai recente standarde de securitate cibernetică și instruirea personalului EPES pentru a răspunde în mod corespunzător la incidentele de securitate cibernetică și a atenua eroarea umană. Având în vedere acestea, ELECTRON își propune să livreze o platformă EPES de nouă generație, capabilă să crească rezistența sistemelor energetice împotriva atacurilor cibernetice, a confidențialității și a datelor prin patru piloni principali (evaluarea riscurilor și certificare, detectarea și prevenirea anomaliilor, atenuarea defecțiunilor și restabilirea energiei și abordarea internă amenințări și lacune prin instruirea și certificarea personalului bazate pe AR-VR), încurajând în același timp protecția cibernetică, standardizarea și certificarea prin intermediul a trei autorități noi, și anume centrul de securitate cibernetică, autoritatea de formare și certificare și centrul de trading al energiei.
Perioada de implementare: Octombrie 2021 – Septembrie 2024
Echipa TUV AUSTRIA România coordonează pachetul de lucru dedicat politicilor și recomandărilor pentru ecosistemul energetic. Scopul acestui pachet de lucru este de a promova și de a susține politicile publice, protocoalele, actele, directivele și standardele legate de ELECTRON, contribuind în același timp la politicile și actele UE care sunt legate de infrastructura critică, sisteme energetice și securitatea cibernetică. Va fi definit și implementat, pe baza rezultatelor ELECTRON, un centru de certificare și monitorizare a lecțiilor învățate și a celor mai bune practici pentru formularea de recomandări pentru standardizare și certificare. Proiectul ELECTRON va contribui activ la identificarea lacunelor tehnice în activitățile de standardizare SCADA și ICS existente și va oferi posibile soluții și îmbunătățiri, indicând măsurile de securitate care ar trebui urmate de părțile interesate. În cele din urmă, principiile de proiectare privind securitatea ICS/SCADA vor constitui o prioritate majoră. Aceste acțiuni vor defini principiile de proiectare a securității cibernetice cu un set de cerințe comune pentru a securiza în mod inerent EPES.
Pagina web a proiectului: https://electron-project.eu/