Ce înseamnă ISO? Ce reprezintă certificarea ISO 14001?
ISO reprezintă o rețea de organisme naționale de standardizare, sprijinite în activitate de un secretariat general cu sediul in Geneva. Organizația Internațională pentru Standardizare a fost fondată în anul 1946 de către delegați din 25 de tari. La sfârșitul lui 2006 numărul de membri naționali ISO a ajuns la 158.
Organizația Internațională de Standardizare, prin membrii săi din întreaga lume, dezvoltă, publică și difuzează standardele internaționale. Astfel, certificarea ISO 14001 reprezintă o dovadă a unei organizații că aceasta respectă cerințele legislative în vigoare.
ISO 14001: Ce reprezintă acest standard?
Pentru multe organizații protecția mediului reprezintă în primul rând o problemă financiară, companiile fiind nevoite să introducă soluții tehnologice integrate ce protejează efectiv mediul, asigură resurse și în același timp măresc competitivitatea tehnică și economică.
Standardul ISO 14001 reprezintă un model de management bazat pe analize ale riscurilor și este aplicabil oricărei organizații, indiferent de dimensiune sau de domeniul de activitate.
ISO 14001:2015 pune accent pe îmbunătățirea performanțelor de mediu și integrează managementul mediului în planurile strategice ale organizației.
De ce este importantă implementarea unui sistem de management de mediu?
Grija față de mediul înconjurător reprezintă una din cele mai importante provocări cu care se confruntă astăzi companiile. Tot mai mulți clienți solicită produse sau servicii care provin din surse responsabile de mediu. Pentru a rămâne competitive și pentru a putea crește performanța organizației, acestea sunt nevoite să implementeze un sistem de management de mediu eficient.
ISO 14001 a fost creat și dezvoltat pentru a pune la dispoziție organizațiilor un sistem de management care sa le ajute să-și reducă impactul asupra mediului. Astfel ISO 14001:2015 ajută organizațiile să demonstreze angajamentul pe care îl au privind limitarea impactul asupra mediului
TÜV AUSTRIA România a certificat cu succes numeroase companii cu impact semnificativ asupra mediului. Potențiale beneficii ale certificării sistemului de management de mediu:
- Încrederea clientului că produsul și / sau serviciul furnizat este în conformitate cu specificațiile stabilite si cerințele legale si de reglementare;
- Eficientizarea activității și creșterea productivității;
- Crearea unui avantaj competitiv și atragerea de noi clienți și investitori pe piețele internaționale;
- Optimizarea performanței rezultatelor Organizației combinate cu resursele necesare pentru a menține competitivitatea la nivel global.
Care sunt etapele pentru certificare ISO 14001?
Certificarea reprezintă acțiunea unei terțe părți (organism de certificare) ce demonstrează că organizația furnizează servicii și/sau produse în conformitate cu un anumit standard referențial.
Procesul de certificare ISO 14001 presupune parcurgerea mai multor etape. Avem, pe de o parte etapele de obținere a certificării propriu-zise, și etapele de supraveghere. Întregul proces se desfășoară pe parcursul a 3 ani:
Anul I - Auditul de certificare
Conform prevederilor ISO 17021-1:2015, auditul de certificare se desfăşoară în 2 etape:
Etapa I: Această etapă presupune analizarea documentaţiei şi obținerea informațiilor necesare referitoare la domeniul sistemului de management.
Etapa II: Urmează auditul la fața locului, momentul în care se face evaluarea funcţionării Sistemului de Management. Acesta constă în verificarea implementării şi funcţionării sistemului de management în conformitate cu standardul ISO 14001. Dacă în urma auditului de certificare se constată deviații de la cerințele standardului, acestea se consemnează și împreună cu reprezentantul clientului se stabilesc măsurile de conformare. După soluționare, auditul se încheie și se emite certificatul.
Anul II - Auditul de supraveghere I
Are loc la cel mult 1 an de la încheierea auditului de certificare şi constă în analiza documentaţiei şi auditul la faţa locului.
Anul III - Auditul de supraveghere II
Are loc la cel mult 2 ani de la încheierea auditului de certificare şi constă în analiza documentaţiei şi auditul la faţa locului.
Cât timp este valabilă certificarea ISO 14001?
Termenul de valabilitate al certificatelor expiră după trei ani de la data eliberării acestora de către organismul de certificare sub condiția efectuării de către organism a auditurilor de monitorizare cu rezultat pozitiv, dovedind că toate condiţiile pentru menţinerea valabilităţii certificării sunt întrunite de către client.
Care sunt avantajele certificare ISO 14001?
Dacă vă întrebați care sunt avantajele pe care le puteți obține în condițiile în care organizația pe care o conduceți este certificată ISO 14001, iată câteva exemple:
- Îmbunătățirea performanței afacerii
- Reducerea costurilor legate de mediu
- Prevenirea poluării
- Reducerea consumului de energie
- Protejarea imaginii si numelui companiei;
- Demonstrarea unui management responsabil.
Care sunt costurile unei certificari ISO?
Costurile unei certificari variază în funcție de mai multe criterii: domeniul de activitate, dimensiunea organizației (dimensiunea organizației este dată de numărul de angajați și numarul punctelor de lucru unde se desfășoară activitatea).
De ce să alegeți TUV Austria pentru certificarea ISO 14001?
TÜV Austria România, parte a TÜV Austria Group, furnizează serivicii de certificare acreditate național și internațional.
Datorită experienţei demonstrate în cei 150 de ani de existenţă a grupului internaţional din care face parte, a educaţiei, profesionalismului şi a perfecţionării continue a salariaţilor şi colaboratorilor săi, TÜV Austria România este un partener competent în toate aspectele legate de calitatea, siguranţa şi protecţia mediului.
Alegerea certificării TÜV Austria România vine cu o serie de avantaje:
- Confirmarea că produsele și/sau serviciile îndeplinesc în mod constant necesitățile și așteptările clienților;
- Recunoaștere la nivel național cât și internațional;
- Asocierea numelui organizației cu cel al TÜV Austria România, ce arată calitate și seriozitate;
- Creștere a încrederii clienților în organizație;
- Colaborarea cu o echipă de auditori ce are o vastă experiență;
- Un singur organism de certificare și inspecție care acoperă toate nevoile în ceea ce privește implementarea sistemelor de management, cât și a cursurilor de formare profesională;
- Posibilitatea de îmbunătățire a proceselor prin aportul adus de experiența internațională a TÜV Austria Group.
Cere o ofertă de certificare ISO 14001 - 10% Reducere pentru solicitarile online