+4 021-315.32.95 RO / EN
NOU! Cursuri LIVE Online
Mai multe detalii

Certificare ISO 22000 | Ce înseamnă? | Ce reprezintă certificarea?

 

certificare-iso-22000

 

Ce reprezintă certificarea ISO 22000? Ce inseamnă ISO?

ISO (Organizația Internațională de Standardizare) reprezintă o rețea de instituții de standardizare din care fac parte 156 de țări, cu sediul secretariatului general la Geneva. Organizația Internațională de Standardizare, prin membrii săi din întreaga lume, dezvoltă, publică și difuzează standardele internaționale.

Certificarea este un proces voluntar, dar care poate aduce numeroase beneficii precum îmbunătățirea performanței generale a companiei.

Certificarea ISO 22000:2018 se adresează atât producătorilor de alimente cât și producătorilor de ambalaje care intră în contact direct cu produsul alimentar. Alți potenţiali utilizatori ai certificării ISO 22000 sunt producătorii de aditivi, producătorii de maşini şi echipamente utilizate în industria alimentară, furnizorii de servicii de-a lungul lanţului alimentar şi furnizorii de servicii în alimentaţia publică (cantine, restaurante, catering etc).

 

Care sunt etapele pentru certificare ISO 22000?

Certificarea reprezintă acțiunea unei terțe părți (organism de certificare) ce demonstrează că organizația furnizează servicii și/sau produse în conformitate cu un anumit standard referențial.

Procesul de certificare ISO 22000 presupune parcurgerea mai multor etape. Pentru menținerea valabilității certificatului, trebuie efectuate audituri anuale, auditul inițial și auditul de supraveghere. Întregul proces se desfășoară pe parcursul a 3 ani:

Anul I - Auditul de certificare

Conform prevederilor ISO 17021-1:2015, auditul de certificare se desfăşoară în 2 etape: 

Etapa I: Analizarea documentaţiei şi obținerea informațiilor necesare referitoare la domeniul sistemului de management al sigurantei alimentelor.  

Etapa II: Auditul la fața locului, momentul în care se face evaluarea funcţionării sistemului de management. Acesta constă în evaluarea implementării şi funcţionării sistemului de management în conformitate cu standardul ISO 22000. Dacă în urma auditului de certificare se constată neconfomităţi, eliberarea certificatului se va realiza după incheierea tuturor neconformităților.  

Anul II - Auditul de supraveghere I

Are loc la cel mult un an de la încheierea auditului de certificare şi constă în analiza documentaţiei şi auditul la faţa locului.

Anul III - Auditul de supraveghere II

Are loc la cel mult 2 ani de la încheierea auditului de certificare şi constă în analiza documentaţiei şi auditul la faţa locului.

 

ISO 22000: Ce reprezintă acest standard?

Standardul ISO 22000:2018 specifică cerințele pentru un sistem de management al siguranței alimentelor. Cu ajutorul standardului ISO 22000, organizațiile din lanțul alimentar pot demonstra capacitatea de a controla riscurile în ceea ce privește siguranța alimentară. Astfel se pot asigura că produsele alimentare sunt sigure în momentul consumului.

ISO 22000 este un standard recunoscut la nivel național și internațional, dezvoltat de experți în industria alimentară. Scopul acestui standard este de a alinia cerințele managementului siguranței alimentare cu lanțul de aprovizionare cu alimente.

 

De ce este importantă implementarea unui sistem de management al siguranței alimentelor?

Lipsa de igienă şi efectele sale negative asupra siguranţei produselor alimentare pot duce la boli care ameninţă viaţa. Tot mai multe organizații cer furnizorilor implementarea unui sistem de management al siguranței alimentelor, deoarece acesta oferă încredere tuturor clienților dar și societății în ceea ce privește calitatea și siguranța produselor alimentare.

Certificarea ISO 22000 este cel mai eficient mod de a demonstra că eventualele pericole din industria alimentară sunt ținute sub control.

Reglementările naționale și europene din domeniul siguranței alimentelor solicită unităților care fac parte din industria alimentară să garanteze ca toate procedurile de siguranță corespunzatoare sunt implementate în baza principiilor utilizate în standarde internaționale.

 

Cât timp este valabilă certificarea ISO 22000:2018?

Termenul de valabilitate al certificatelor expiră după trei ani de la data eliberării acestora de către organismul de certificare sub condiția efectuării de către organism a auditurilor de monitorizare cu rezultat pozitiv, dovedind că toate condiţiile pentru menţinerea valabilităţii certificării sunt întrunite de către client.   

 

Care sunt avantajele certificare ISO 22000:2018?

 • Creșterea credibilității și reputației companiei prin furnizarea de produse sigure pentru consumatorul final;
 • Realizarea de produse și servicii care îndeplinesc în mod constant necesitățile și așteptările clienților;
 • Creșterea satisfacției clienților prin îmbunătățirea siguranței și calității produselor si servciilor furnizate;
 • Câștigarea unei poziții de încredere în fața partenerilor și clienților;
 • Calificarea ca furnizor al marilor producători;
 • Existenta unui sistem de control al proceselor.

 

Care sunt costurile unei certificari ISO?

Costurile unei certificari variază în funcție de mai multe criterii: domeniul de activitate, dimensiunea organizației (aceasta este dată de numărul de angajați și numărul punctelor de lucru unde se desfașoară activitatea).

De ce să alegeți TUV AUSTRIA România pentru certificarea ISO 22000:2018?

TÜV AUSTRIA România, parte a TÜV Austria Group, furnizează serivicii de certificare acreditate național și internațional.

Datorită experienţei demonstrate în cei 150 de ani de existenţă a grupului internaţional din care face parte, a educaţiei, profesionalismului şi a perfecţionării continue a salariaţilor şi colaboratorilor săi, TÜV Austria România este un partener competent în toate aspectele legate de  calitatea, siguranţa şi protecţia mediului.

Alegerea certificării TÜV Austria România vine cu o serie de avantaje:

 • Confirmarea că produsele și serviciile îndeplinesc în mod constant necesitățile și așteptările clienților;
 • Recunoaștere la nivel național cât și internațional;
 • Asocierea numelui organizației cu cel al TÜV Austria România, ce arată calitate și seriozitate;
 • Creștere a încrederii clienților în organizație;
 • Colaborarea cu o echipă de auditori ce are o vastă experiență;
 • Posibilitatea de îmbunătățire a proceselor prin aportul adus de experiența internațională a TÜV Austria Group.

Cere o ofertă de certificare ISO 22000 - 10% Reducere pentru solicitarile online

 

 


© TÜV AUSTRIA ROMÂNIA 2024. Photo Credits: © Fotolia LLC, Shutterstock®, pixelio media gmbh