+4 021-315.32.95 RO / EN
NOU! Cursuri LIVE Online
Mai multe detalii

ISO 9001 şi ISO 14001 din 2015 | Tranziţia la noile Standarde

iso-9001-iso-14001-2015-tranzitieISO 9001 şi ISO 14001 din 2015 | Tranziţia la noile Standarde

La finalul anului 2015 cele 2 Standarde de Management, respectiv ISO 9001- Managementul Calităţii şi ISO 14001- Managementul Mediului au fost revizuite substanţial, punându-se acum accentul mai mult pe risc şi managementul riscului.

Ca structură, Standardele au fost puse în acord cu Anexa SL, fostul Ghid ISO 83, ce defineşte cadrul general al tuturor Standardelor de Management ISO.

Vestea bună: cele 2 Standarde sunt acum integrate la nivel de structură şi definiţii, iar pe viitor toate celelalte Standarde ISO de management, sănătatea şi securitatea muncii, siguranţă alimentară, vor fi compatibile.    

Deşi nu este o cerinţă obligatorie, dar recomandabilă, organizaţiile care aleg să-şi pună în acord documentaţia cu noua structură HLS vor avea o misiune mai uşoară când vor integra celelalte Standarde şi vor putea face mai uşor dovada unui sistem de management integrat.

Vestea mai puţin bună: noua documentaţie vine cu o nouă filozofie, vorbim de contextul organizaţional, managemntul riscului şi analize de risc unde avem în vedere afacerea cu oportunităţi şi riscuri, se defineşte mai clar domeniul de aplicare, apare termenul de informaţie documentată care înlocuieşte termenul de document şi înregistrare, iar la mediu vorbim de dezvoltare durabilă. Practic numerele clauzelor majore s-au modificat, iar elaboratorii documentaţiei vor trebui să parcurgă cu atenţie Standardele şi să regăsească vechile cerinţe fie sub o altă formă, fie sub o altă numerotaţie.

Pentru a face tranziţia la noile Standarde, toţi profesioniştii sistemelor de management (auditori, consultanţi, responsabilii de calitate, de mediu) vor parcurge un curs de actualizare la noile cerinţe ale Standardelor din 2015, curs care le va reîmprospăta cunoştinţele şi le va face o idee asupra a ceea ce trebuie să facă în continuare.  

Practic, deşi nu mai este o cerinţă explicită în noile standarde pentru RMC sau RMM, responsabilitatea tranziţiei la noile standarde va fi tot pe umerii responsabililor cu calitatea şi mediu.

Implementarea unui sistem de management al calităţii este considerat ca fiind complet după certificarea de către un organism de certificare independent. TÜV Austria România s-a aliniat la noile Standarde ISO 9001:2015 şi ISO 14001:2015 şi oferă certificări pentru acestea.

Cursurile pentru Upgrade privind noile standarde ISO 9001 şi ISO 14001 sunt disponibile prin Academia TÜV Austria România şi vă permit efectuarea unei analize comparative detaliate a cerinţelor noilor standarde (modificări, precizări, îmbunătăţiri, scopul acestora) şi impactul modificărilor asupra sistemului actual de management al calităţii şi de mediu.


© TÜV AUSTRIA ROMÂNIA 2024. Photo Credits: © Fotolia LLC, Shutterstock®, pixelio media gmbh