+4 021-315.32.95 RO / EN
NOU! Cursuri LIVE Online
Mai multe detalii

Securitatea Informației - Trend sau Necesitate?

securitatea-informatiei-iso-27001

Auzim tot mai des întrebarea: De ce avem nevoie de Cyber Security? Este un Trend sau o necesitate?

Trendul a apărut în urma necesității. Numărul atacurilor cibernetice este în continuă creștere iar protejarea informațiilor este absolut necesară având în vedere faptul că multe organizații își desfășoară acum activitatea în mediul online. Nu trebuie să mizăm pe faptul că noi nu putem fi ținta unui astfel de atac. Mai degrabă trebuie să ne întrebăm care sunt urmările unui astfel de atac cibernetic și în ce mod poate afecta activitatea organizației.  

Importanța securității informaționale este în creștere. Societatea noastră este mai dependentă de tehnologie ca niciodată și nu există niciun semn că această tendință va încetini.

Asocierea unei slabe securități a sistemelor informatice cu utilizarea serviciilor de internet, dispozitivelor Smart și (IoT) conduc la o multitudine de amenințări cibernetice care pot avea consecințe grave asupra organizației.

Furtul de informații a înregistrat o creștere foarte mare în ultimii ani și cel mai potrivit exemplu este dat de furtul datelor cu caracter personal. Informații sensibile precum CNP-ul, informațiile despre cardul de credit și detaliile contului bancar sunt acum publicate și stocate în servicii Cloud precum Dropbox sau Google Drive. Furtul acestor date personale ar putea duce la furtul de identitate.

În ultima perioadă ne-am schimbat complet modul de a lucra, modul de a interacționa sau de a învăța. Petrecem tot mai mult timp on-line, iar numărul atacurilor cibernetice a crescut exponențial. Este foarte important ca în această perioadă să știm cum ne putem proteja atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru împotriva acestor pericole care pot avea urmări grave.

Se estimează că în 2025 vor fi conectate la Internet aproximativ 75 miliarde de device-uri. Toate aceste echipamente (telefoane, tablete, laptopuri, echipamente de comunicații și rețelistică etc.) pot reprezenta potențiale ținte ale unei game largi de atacuri ce pot fi exploatate de diverse amenințări, foarte greu de gestionat și de ținut sub control. Riscurile cresc exponențial odată cu dezvoltarea sistemelor și soluțiilor implicate în noua eră industrială în care ne aflăm, Industry 4.0. Atacurile au devenit și vor deveni din ce în ce mai sofisticate, punând în pericol funcționarea sau chiar existența organizațiilor. De aceea este necesară o abordare sistematică, structurată a securității, pe mai multe niveluri, implicând responsabili cu specializări diverse.

Adoptarea unui sistem de management al securității informațiilor conform ISO/IEC 27001:2013 reprezintă o decizie strategică a managementului de la cel mai înalt nivel al companiei.

ISO 27001 este un standard internațional care definește cerințele sistemului de management al securității informației (SMSI). Cu ajutorul certificării ISO 27001 puteți identifica punctele slabe ale sistemului informatic şi puteți aplica măsuri corective.

Totodată demonstrați faptul că acordați o atenție deosebită protecției datelor procesate, respectând legislaţia națională şi internațională în domeniu.

TÜV AUSTRIA România este un organism independent ce evaluează și certifică sistemul de management al securității informației (SMSI) cu scopul de a crește nivelul de încredere al clienților în produsele și serviciile oferite.

Avantajele implementării Sistemului de Management al Securității Informației ISO 27001:

  1. Reducerea riscurilor la care este supusă compania din cauza vulnerabilităților IT
  2. Creșterea nivelului de încredere al clienților în produsele şi serviciile oferite
  3. Reducerea efectului negativ pe care incidentele îl au asupra proceselor organizației

Foarte important este și faptul că amenințările cibernetice pot proveni de la orice nivel al organizației și din acest motiv formarea personalului trebuie să reprezinte o prioritate importantă. Altfel organizația riscă să fie victima unui atac ce poate provoca daune grave atât asupra resurselor cât și asupra activităților desfășurate.

Securitatea trebuie privită și abordată în mod sistemic, de către echipe multidisciplinare, acestea având competențe în gestionarea riscurilor și a situațiilor de criză.

Personalul responsabil trebuie să aibă cunoștințe complete și o vizibilitate permanentă asupra tuturor obiectelor conectate ale unei entități. Aceste echipamente conectate pot trece în orice clipă de la starea de funcțional la cea de disfuncțional/nefuncțional, pot fi atacate sau chiar parazitate.

De aceea, Cyber Security trebuie să acopere complet 3 arii importante: securitatea device-urilor, securitatea datelor, a informațiilor și securitatea din perspectiva personalului.

În cadrul departamentului ACADEMIA TÜV AUSTRIA România există o gamă largă de cursuri de specializare referitoare la securitatea informației:

  1. Cursuri ISO 27001 - Securitatea informațiilor - Sistemul de Management al Securității Informațiilor (Specialist, Auditor Intern, Lead Auditor)
  2. Curs Data Protection Officer - Responsabil cu protecția datelor cu caracter personal conform cerințelor Regulamentului 679/2016 (GDPR)
  3. Curs Cyber Security – autorizat A.N.C. Acest curs vă oferă posibilitatea de a vă specializa și de a profesa în domeniul securității cibernetice, în baza certificatului obținut la finalul cursului. Autorizarea A.N.C oferă dreptul legal de a lucra în meseria în care ați ales să vă specializați. De asemenea, puteți fi angajat pe un post conform încadrării în codul COR. Programul de training TÜV AUSTRIA România urmărește să respecte cerințele Standardelor Internaționale și Europene. Cursul de Cyber Security estre bazat pe codul European al Ocupațiilor ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations 2529.4).

În urma cursului de Cyber Security veți dobândi cunoștințe valoroase referitoare la Standardul ISO / IEC 27032, astfel încât să vă puteți pregăti pentru a detecta și a răspunde problemelor legate de securitatea cibernetică din organizație privind:

  1. Pregătirea pentru atacuri, indiferent de originea lor (amenințări precum: malware, viruși, etc.)
  2. Detectarea și evaluarea atacurilor
  3. Răspuns eficient la atacuri.

 


© TÜV AUSTRIA ROMÂNIA 2024. Photo Credits: © Fotolia LLC, Shutterstock®, pixelio media gmbh